Skåne

Mongoliet

Skogars

Runde

Sydgeorgien

Svalbard

Yellowstone

Bildspel/Föreläsningar

Everglades

Hebriderna

Galapagos

Indien

Costa Rica & Nicaragua

Om mig

Nya Zeeland

Höstglöd

Svensk Vår

Namibia

BILDSPEL/FÖRELÄSNINGAR

Digitala program, visas med dator och digitalprojektor.

SVENSK VÅR - när naturen är som vackrast

Gräsanden simmar längs iskanten. Rådjur och räv ger spår i den vattentyngda snön. Sångsvanarnas och tranornas trumpetande ljuder, de är på väg mot myrarna i norr. Blåsipporna blommar längs stengärdsgården och i dikeskanten slår hästhovarna ut. Snart är skogsbacken full av vitsippor. Gulsparven sjunger från en nyutslagen björk. Gullvivor, backsippor och orkidéer lyser med sina vackra färger. Flyttfåglarna är tillbaks. Det är svensk vår!

Bildspelet är klart 2019.

INDIEN - Djungelbokens värld

Morgondimman lättar i den indiska djungeln. Över allt ljuder fåglarnas lockläten. Solens röda eldklot stiger långsamt över horisonten. Plötsligt hörs axishjortens varningsskall. Apornas tjattrande tystnar. Tigern är på gång. Den stora randiga katten kommer smygande i flodbädden, simmar över till andra sidan och försvinner bort bland buskarna. Detta är djungelbokens hemland. Sex timmars resa härifrån ligger staden Delhi. Här bor över 20 miljoner människor. Där trängs basarer i en labyrint av smala gränder. Överallt möts vi av ljud och dofter. Vilket spännande land!

Bildspelet är klart 2018

COSTA RICA & NICARAGUA

Två färgstarka länder i Centralamerika bjuder på en fantastisk naturrikedom. Här finns molnskog, regnskog, vulkaner, laguner och varma källor. Uppe i trädkronorna klättrar charmiga apor och sengångare tillsammans med stora aror och tukaner. På marken lever färgrika grodor och stora leguaner. Färgglada fjärilar och kolibrier flyger mellan blommorna. Ländernas biologiska mångfald är svår att överträffa.

 

MONGOLIET - LANDET MED DEN BLÅ HIMLEN

Mongoliet är ett av världens mest glesbefolkade länder. Landskapet är otroligt varierande och underbart vackert. Detta är nomadernas land. Här strövar både kameler, jakar och vilda hästar. Mongoliet är Djingis Khans hemland. Vi färdas i norr mellan bergskedjor, öppen stäpp, sjöar och floder, för att sedan bege oss till Gobiöknen i öster. Lite regn några veckor tidigare medförde att öknen blommar. Vilken färgprakt!

SKÅNE I MITT HJÄRTA

Smultronställen finns överallt. Kullaberg med sin fyr. Hallands Väderö och Hovs hallar ligger inte långt borta. Vattenriket i Kristianstad är en pärla. Forsakars vattenfall är imponerande. Tosteberga ängar under gullvivstid är nog det vackraste som finns. Hela Österlen är ljuvligt. Stenshuvud, Brösarps backar och Ales stenar är vackra platser. Smygehuk och Falsterbohalvön är också spännande. Ön Ven måste man besöka. Skäralid med sin bokskog är vacker året runt. Skånes inland får vi inte glömma.

RUNDE - FÅGELBERG I NORSKA HAVET

Runde ligger på Norges västkust. Det är den största fågelön söder om polcirkeln. 95 personer bor på ön. En del av dem är lantbrukare som odlar vall till sina djur. Några människor sitter i kvällsljuset på öns västsida och ser när havsörnarna flyger över sulornas boplatser. Plötsligt hörs ett sus.

Som projektiler kommer lunnefåglarna inflygande från havet med näbben fylld av småfisk.

EVERGLADES-FÅGLARNAS OCH ALLIGATORERNAS FLORIDA

Trädstorkarna flyger i små flockar från sin häckningsplats uppe i träden. De flyger alla åt samma håll, då de vill komma ut i träsket för att fånga fisk och grodor. I samma träddunge häckar också några rosenskedstorkar. Det är första gången på tio år som båda arterna häckar vid denna sjö. Från sjön hörs alligatorernas grymtningar. Plötsligt blir det slagsmål mellan två bjässar. Vattnet sprutar åt alla håll. Uttern har hittat en liten damm, där fisk blivit instängd under torrperioden. Tvättbjörnen återkommer regelbundet till dammen med sin mat. Everglades i södra Florida är den största subtropiska vildmarken i USA. Här övervintrar en stor del av USA:s flyttfåglar.

HEBRIDERNA-SKOTTLANDS SPÄNNANDE ÖVÄRLD

Vi lämnar kajen i Oban, på Skottlands västkust och seglar iväg ut i en fantastisk arkipelag. Den lilla ön Iona med sin vita sandstrand, lyser grön av saftigt gräs för alla betande får. Här finns den vackra klosterkyrkan Iona Abbey. Efter en klättring upp för sluttningen på ön Lunga hamnar man mitt bland lunnefåglar och toppskarvar. Längst ut i Yttre Hebriderna ligger ögruppen St Kilda. Här har det bott människor i mer än 2000 år. Ön övergavs dock 1930. Många husgrunder och enorma stengärdsgårdar är bevarade. Fåren betar och på stenrösena sitter stormfåglar. Ögruppen finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. På ön Stac Lee häckar mer än 60000 par havssulor.

SVALBARD - ARKTISK SOMMAR

Fjällräven springer längs strandkanten och i dess mun finns ett ejderägg. Den blir förföljd av två ettriga silvertärnor som gör störtdykningar mot dess huvud. I de små jölarna simmar brednäbbade simsnäppor, i dammen finns lom och praktejder. Blomsterprakten där svalbardsrenen går och betar är riklig. Ute på isen strövar isbjörnsmamman med sina två ungar. En bit därifrån har en björnhane dragit upp en vitval på land och håller på att äta dess späck. En valross ligger och sover på ett isflak, medan en annan kommer uppdykande från vattnet med en stor tångruska runt huvudet. Detta är arktisk sommar.

YELLOWSTONE – VÄRLDENS FÖRSTA NATIONALPARK

I gryningen kommer hundratals bisonoxar vandrande genom Hayden Valley. De är på väg till Yellowstonefloden för att dricka. Tjurarna rullar runt i den torra jorden, dammet runt dem är som en mindre sandstorm. Prärievargen springer längs floden, stannar till och tar ett språng för att fånga en sork. I början av september samlar wapitihjortarna ihop sina harem och brölet hörs kilometervis. Redan 1872 blev denna del av Klippiga bergen i USA avsatt till nationalpark. Den är berömd för sina tio tusen varma källor, många sprutande gejsrar och hisnande vattenfall.

VÅREN I NÄRBILD – NÄR SVERIGE ÄR VACKRAST

Smältvattnet porlar i bäck och å. Sångsvanarna lämnar sina övervintringsplatser och flyttar mot norr. Några veckor senare flyger tranorna i stora flockar mot Hornborgasjön och snart är det full fart på trandansen. I dikeskanterna börjar hästhoven blomma, det dröjer inte länge förrän skogsbacken är full av vitsippor. Björk och bok slår ut sina blad, naturen blir grön över en natt. Gullvivor och orkidéer prunkar och vårfåglarna kommer. Det är vår!

HÖSTGLÖD – NÄR SVERIGE ÄR FÄRGRIKAST

Solen lyser inte längre lika varmt och dagarna blir kortare. Fågelsången har tystnat men fjärilarna lyser fortfarande med sin glans. Fågelflyttningen söderut har börjat och pågår i många veckor. Den första nattfrosten slår till. Då dröjer det inte länge förrän höstfärgerna är som vackrast. Älgtjurarnas bröl ekar i skogsbrynet medan dagarna blir allt kortare. Morgondimman håller sig kvar allt längre. Snart är träden avklädda och de första snöflingorna faller mot marken.

SYDGEORGIEN – UTPOST I SÖDRA POLARHAVET

Sydgeorgien är en av jordens vackraste öar, och en av de mest svårtillgängliga. Valfångststationen Grytviken fick sitt namn efter de många kokkärl som delar av Otto Nordenskjölds expedition fann 1901 – 1903. Sir Ernest Shackleton, en av englands mest berömda polarforskare, ligger begravd här. I grässluttningarna häckar miljontals pingviner, petreller och albatrosser. På stränderna finns mängder av elefantsälar och pälssälar. Jag visar ett unikt bildmaterial.

NYA ZEELAND – SVERIGES MOTPOL

På andra sidan jorden ligger Nya Zeeland. Landet är makalöst vackert med snöklädda berg, djupa fjordar och mäktiga glaciärer. Storstaden Aucklands skyskrapor på Nordön är en kontrast till skogar med jätteormbunkar stora som träd. Sydön har ett av världens mest spektakulära vildmarksområden. Stora gräsarealer med miljontals betande får blandas med engelskinspirerade samhällen. Sydön har ett av världens mest spektakulära vildmarksområden.

NYA ZEELANDS – SUBANTARKTISKA ÖAR

Öarna ligger mellan Nya Zeeland och Antarktis. De är några av jordens mest artrika platser och upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Här häckar nästan hälften av jordens alla pingvin- och albatrossarter. De isolerade öarna Snares, Auckland, Macquarie och Campbell ligger söder om Nya Zeeland. De är några av jordens mest artrika platser och upptagna på UNESCO:s världsarvs- lista. Här häckar nästan hälften av jordens alla pingvin- och albatrossarter. Öarna är alla olika varandra någon med bara kala klippor, andra med tät växtlighet och jätteblommor.

REGNSKOG – EN DEL AV AMAZONAS

Morgondimman lättar efter en varm och fuktig natt. Hela natten har cikador och apor hållit konsert. Vi befinner oss i El Oriente som är Ecuadors del av Amazonas. Området består av bifloder till den egentliga Amazonfloden. Det är här som växt och djurlivet är som rikast. Det är en mycket intensiv upplevelse att vandra fram i regnskogen eller paddla fram i en stockkanot på små vattendrag. Med naturljud.

GALAPAGOS – DE FÖRTROLLADE ÖARNA

100 mil rakt västerut från Ecuadors kust ligger Galapagosöarna. Under miljoner års isolering uppstod på dessa taggiga lavaklippor en värld av djur och växter som till stor del inte återfinns någon annanstans på vår jord. Av de på öarna häckande 57 fågelarterna förekommer 28 endast där och av de nära 300 fiskarterna är en sjättedel unika i världen. Nästan alla sandiga vikar eller stränder runt ögruppen är ockuperade av sjölejon. Om det finns mer än ett harem på samma strand vaktar hanen svartsjukt i vattenlinjen. Varje ö har sin egen karaktär, svart eller röd lava, gul eller tegelröd sand, brännande hetta, stank av fågelspillning, fräsande havsbrus, doft av kaktusblommor och sagolikt vacker natur.

Skogar